Hägern

I en Balder för tre år sedan fanns en häger på omslaget, den stod i vassen och tycktes se något långt bortom, temat var Efter kapitalismen. Nu är det slutet av augusti och på omslaget den här gången syns en skärfläcka i vattnet, med två av sina ungar.

I natt föll regnet igen, intensivt. Vi vaknade, stängde fönster, tänkte en stund på katten som lägger sig i vedboden när det regnar. Annars ligger han i det fria utanför dörren hela natten, ser och hör allt som händer, räven vänder när han får syn på katten.

Efter lunch skiner solen, vi tar cyklarna ner till sjön. När vi går i gräset ner mot badplatsen syns en stor fågel på väg att landa på flotten som slitit sig och ligger en bit bort. Är det fiskgjusen? I samma stund som den landar ser den oss och lyfter igen, på sina långa smala vingar.

Ingen rovfågel utan en häger, långa ben, lång hals och näbb. På vintern ser våra grannar ibland en järv trava över isen på den frusna sjön uppströms. Nu har det blivit sensommar och vi ser vår första häger i dessa trakter.

På hemvägen sädesärlor framför oss på vägen, över hustaken, snart på väg. Tornseglarna reste för en tid sedan. Men rödhaken knäpper igen, morgon och kväll, kommer aningen närmare för varje år.

M.A.