Redaktören på semester

Mats Ahlberg

Med bilen full av böcker om kor och baldrar om kor och affischer med kor på så var det dags att resa mot Fengersfors i Dalsland. Vi stannade över natt i Ångrike vandrarhem, vid sjön Fryken i Värmland.

Inga andra gäster, i kvällningen kisade vi mot solen, såg båtarna dra långdrag och ladusvalorna vittjade kvittrande luftrummet på fågelmat. Dagen därpå for vi till byn Fensbol, en mil norr om Torsby, till Bengt Berg och Heidruns bok&café. Om ni inte har något annat för er i sommar eller om ni verkligen har annat för er i sommar så far i alla fall dit, vilken pärla.

På eftermiddagen åker vi söderut, besöker Selma Lagerlöfs Mårbacka på vägen och anländer till Fengersfors en timme innan Operaföreställningen ska börja. Sandra Ottosson har ordnat biljetter och nattkvarter i vad hon kallar Fengersfors Villa Provence. Ni kunde läsa om Sandra och hennes bageri Brukets Godaste i förra sommarens Balder. (Finns ännu att beställa på hemsidan, nr 2/2012, ”Vad är mat?) En timme senare sitter vi och 118 andra i publiken uppflugna på den provisoriska läktaren två trappor upp i det nedlagda pappersbruket, sorlet lägger sig. Femton sångare och en pianist spelar, talar, sjunger och rör sig i rummet till texter av Lina Ekdahl och musik av Bach och Händel med flera, regi Karl Ekdahl. Alla utom två är obegripligt nog amatörer, sjunger annars i den lokala kören och jobbar som sjuksystrar och brandmän eller så. Nu framför de något av det starkaste och finaste vi sett och hört. Kvällen blir sen med mat och samtal i Sandras kök, nio vuxna och fem sovande barn bakom dörren.

Efter ett morgondopp i sjön och kaffe i solen på terrassen och ett stänk av avund och beundran över allt som händer i Fengersfors, så handlar vi bröd i bageriet. Och via Dals Långed når vi så småningom Ljungskile och Bohuslän, men det är en helt annan historia.

Åter till Hälsingland tre dagar senare via Hjo, Stockholm, Nora, Borlänge och Ljusdal. I Vallsta stannar vi för att posta ett par böcker om kor. Vi frågar Ica-handlaren om Arlas stora reklamskylt ute vid vägen. ”Här kan du köpa mjölk från traktens bönder”. Han ler lite förläget och berättar att det rör sig om en bonde. Som har de flesta av åkrarna mellan Bollnäs och Ljusdal och en ladugård med 700 kor. Han levererar en sjättedel av all mjölk som körs till Arlas mejeri i Sundsvall. Som sedan delvis återvänder till Ica i Vallsta. Jag ler mot handlaren och förstår först några mil senare att jag åtminstone borde gett honom en Balder om kor på isen.

MA (16 juli 2013)