Man vänjer sig – eller?

En solig eftermiddag när jag öppnar dörren och kliver ur bilen hör jag koltrastens sång och Kjell Höglunds röst. Det är en granne som har bilradion på, över parkeringen hör jag låten »Man vänjer sig«. En omisskännlig höglundslåt: rytmisk, vacker, klok och melankolisk. Jaså, du lyssnar på Kjell Höglund? Jo, men det är reklam, vänta ska du få höra. Och strax tonar musiken bort och en röst lovordar någon lokal byggmarknad. Att de inte ens kan låta Kjell Höglund vara ifred, tänker jag. Men man kanske vänjer sig? Just nu är det så mycket mer man riskerar att bli van vid. Så gott som alla partier ropar på mer lag och ordning, höjda straff och strängare flyktingmottagning. Till och med det parti som brukar sjunga Internationalen försöker sedan en tid vinna röster på en allt hårdare attityd mot flyktingar, och utan att flacka med blicken säger att man nu återgått till en »traditio-nell socialdemokratisk flyktingpolitik«. Man vänjer sig? Vissa saker bör man aldrig vänja sig vid.

M. A.