Låt våra röster bli hörda

Samtal med Barbro Steensby Bolonassos

Fisksätra är en av Stockholms mest språkrika förorter, ett stenkast bortom Saltsjöbaden. Fisksätra har också varit ett av de Stockholms ytterområden som dragit de kortaste stråna när välfärden växte i landet. Fattigdom, arbetslöshet, s.k. social oro och kriminalitet. De senaste åren har emellertid utvecklingen vänt: Minskad kriminalitet, ökad trygghet och kulturell vitalitet. En väsentlig del i det hela har bilioteket i Fisksätra, dess chef heter Barbro Steensby Bolonassos.

– Vad tänker du om den pågående diskussionen om vinster i välfärden?
– Jag kan inte acceptera det, att någon ska göra ekonomisk vinst i skolan och inom vården, om man inte lägger tillbaka pengarna. Jag har hört siffran tjugo procents vinst i de stora friskolekoncernerna. Då tänker jag, vad är det då som inte blir gjort ? Vems kropp är det då som slits ut ? Nej, jag kan inte tycka att det är hållbart, det är någon som har tänkt fel där.

– Man får ett splittrat fokus?
– Vet du, det handlar just om det, också i min bransch, på biblioteken. Vem är jag som tar emot dig, hur ser jag på dig? Medborgare eller kund? Vi för en diskussion om det här i Nacka, eftersom här också finns privatägda bibliotek. En kommun är något annat än ett vinstlängtande företag. Vi har något tillsammans, vi tar till exempel hand om dem som inte klarar sig, det var väl så det började. Jag är så fascinerad av det, av allmänningens tanke, byggd på delaktighet. Jag tycker att biblioteket kan ses som en allmänning.

När jag började som bibliotekarie så var mina hjältar de bibliotekarier som arbetade för utsatta människor. Hur kunde biblioteket spela en roll i deras liv ? De som kanske behövde oss mest ? De ringde mig just från Vi Läser och berättade om ett projekt i Norrköping, där en flicka har startat en läsecirkel för män som har alkoholproblem. Först hade hon mött deras mostånd, sedan hade de upptäckt att böckerna handlade om människor och on this web eviagraforsale.com om dem själva. Vi Läser undrade vad jag tyckte om projektet? Jättebra, hon borde få en medalj, svarade jag.

– Vad är ett bibliotek?
– Ett förråd, biblioteket är ett hierarkiskt ordnat system där man förvarar saker. En del människor är så nöjda med att böckerna står i ordning, att det är själva syftet. Men ibland måste man våga kasta ut böckerna på golvet och se vad som händer, kanske hittar vi en dikt som vi inte har sett på trehundra år ? Hur kan vi överraska oss själva och skapa oreda i redan ? Det måste finnas ordning men det måste också finnas möjlighet att lyfta ut rösterna, andarna i böckerna, att de får höras.

– Andarna ?
– Ja, röster i alla fall, det finns ju röster i böckerna. Jag brukar säga det till barnen: Hör ni att det är röster här inne? Varenda bok har en röst.

– Blev du intervjuad i Vi Läser?
– Ja, eftersom jag sitter med i styrelsen för Svensk Biblioteksförening, prata med Barbro hade man sagt, om den här läsecirkeln i Norrköping, för människor med missbruksproblem. Du vet, oftast ses de där människorna som problem i

A jeans skinny noir est sauvage. Maintenant, de plus en plus de filles aiment porter un chandail et un pull moelleux et des jeans serrés est un bon contraste.Robe Demoiselle D’honneur

http://www.robedemarieepascher.org/cinq-conseils-pour-acheter-la-robe-de-mariee-bon-marche.html

http://iamfindingme.com/ellie/

http://vash-style.com/sticky-status-update/

http://www.auslmat.com.au/amazing-grace-the-potters-hand-2/

http://sosetudiants.lyon3.clicforum.fr/t279-Internet.htm#p800

 

Website | + posts