Sensommar

Ibland sitter vi samtidigt på trappen. När jag öppnar dörren flyger den upp från den grå brädan, men när jag sätter mig ner på trappen så återvänder den ofta. En trollslända kan sitta mycket stilla. Vi har suttit så här då och då under sensommaren. Jag vet verkligen inte om den liksom jag ser på rönnbären och undrar hur vintern kommer att bli. En trollslända kan stå alldeles stilla i luften för att sedan blixtsnabbt ta sig åt vilket håll som helst.

Tornseglarna har flugit söderut sedan någon vecka, man märker sällan precis vilken dag det händer. Men efter några dagar hör man att det blivit tyst. Nyss såg och hörde vi ett sträck med gäss, söderöver. Och man inser att även lövsångarna och svarthättan har annat för sig. Kvar är rödhaken, nu knäpper den igen, precis
som tidigt i våras. I skogen ovanför huset slår hackspetten en trumvirvel. Vi är några som tänker övervintra här.

M.A.