Pressmeddelande Levande landskap

Mats Ahlberg Levande landskap

»Vad var det som hände? Vad var det som gjorde att levande landskap kunde förenklas till den grad? Att grisar och kycklingar lever inomhus och så kort tid som möjligt, utfodras och transporteras som vore de utan liv? Och korna kommer sällan längre ut på bete – hur kunde det bli så här? Landskapets musik har tystnat, minnena försvunnit och markernas språk blivit alltmer entonigt och enahanda. Här och var i landet finns det ändå bönder som försöker samarbeta med jorden, djuren och växterna. Kanske är det i själva verket där framtidens jordbruk tar form.«

Dagens konventionella jordbruk styrs av ett industriellt och ekonomistiskt tänkande som saknar respekt och intresse för hållbarhet och mångfald. Det är ett jordbruk som gjort sig beroende av konstgödsel, bekämpningsmedel, framavlade högpresterande djurarter och patenterade grödor. Att jorden utarmas, förgiftning och övergödning ökar och den biologiska mångfalden hotas tycks vara ett pris man bara måste betala. Men måste det vara så? Det finns ett annat sätt att bedriva jordbruk, ett sätt som inte bara sker i samarbete med de ekologiska sammanhangen utan också är – på lång sikt – ett mer effektivt sätt att hushålla med jordens resurser och säkra matproduktionen till hela jordens befolkning.

I den personliga reportageboken Levande landskap får vi möta bönder runt om i Sverige som bedriver ekologisk odling och försöker hitta ett sätt att leva med jord och djur som är både långsiktigt hållbart och etiskt försvarbart. Boken är rikt illustrerad med svartvita fotografier av författaren. Mats Ahlberg guidar oss genom jordbrukets villkor och vardag, samtalar med bönderna och reflekterar över var vi har hamnat när det gäller matproduktion och människans plats i landskapen. Levande landskap är en bok som bjuder in läsaren till större förståelse för såväl jordbruk som de ekologiska sammanhang vi alla är en del av.

Om författaren

Mats Ahlberg. Bild: Ewa Stackelberg

Mats Ahlberg är född i Nacka 1950 och uppvuxen i Ella gård, Täby. Han har gått på Finsta lantbruksskola och arbetat på biodynamiska jordbruk i Roslagen, Sörmland och Östergötland. I nitton år arbetade han på Saltå Kvarn i Järna, och därefter bodde och arbetade han i tolv år på Rosendals trädgård, på Djurgården i Stockholm. Sedan femton år är han redaktör för tidskriften Balder, och förläggare på Balders förlag. Mats Ahlberg är bosatt i Strömbacka i norra Hälsingland.

Mats Ahlberg Levande landskapFörfattare & fotograf: Mats Ahlberg
Titel: Levande landskap – en resa till framtidens jordbruk
Förlag: Balders förlag
Format: 147 x 220 mm, klotband med skyddsomslag
Antal sidor: 192
ISBN 978-91-983322-3-

e-post red@baldersforlag.se
www.baldersforlag.se

För högupplösta bilder och mer information – ladda ned pressmaterial

Bilder ur boken 

Srb-kor Schönnings lantbruk
© Mats Ahlberg

 

Betande ko på Ullberga gård
© Mats Ahlberg

 

Fjällkor Ekeby ©Mats Ahlberg
© Mats Ahlberg

 

Kosläpp Lovö prästgård
© Mats Ahlberg.

 

Elin Rydström och Karel Leesment
© Mats Ahlberg

 

Ceciles Jongers, Job Michielsen och ett av deras barn i kohagen Ullberga gård
© Mats Ahlberg

 

Botulf Bernhard med en kalv Solmarka gård
© Mats Ahlberg
+ posts