De olydiga

Vilken fin fest det blev för Balder! Runt hundra gäster kom till trädgården på Malmgården på Söder i Stockholm den där lördagen 5 september 2015; bönder och författare, fotografer och snickare, läkare och förläggare, florister och kockar, lärare, trädgårdsmästare och många fler. Efter en stund hölls det tal i växthuset, av Gunilla Kindstrand och John Swedenmark. Den senare avslutade sitt tal med följande ord:

“Ska jag karakterisera Balders ethos för närvarande så faller det mig in att säga att tidskriften skapar utrymme för omförhandlingar om hur vi ska leva tillsammans. Och gör det både på en samhällelig och en global ekonomisk nivå (om nu dessa två längre kan hållas isär). Och metoden för att skapa det här samtalet är att på djupet presentera människor som går sin egen väg och trivs med det, de olydiga.

Det är en paradox att det kollektiva gestaltas i form av ett galleri av individer och inte minst ansikten. Men paradoxer är den fortskridande tillvarons viktigaste kraftverk, och paradoxal (ordagrant “i motsats till den allmänna meningen”) är även den enskilda tidskriftens dynamik, som gör att den kan flyga, i decennium efter decennium.”

Också nu, två månader senare, påminns jag av människor som var med. “Oj vilken fin fest, var kom nu maten ifrån? Den var helt fantastisk; den friterade svartkålen, potatissalladen och den ljuvliga dillmajonäsen, ostarna och brödet!” Eller poeterna; allvaret och leendena som fyllde rummet när de läste: Joar Tiberg, Anders Bodegård och Lina Ekdahl. “Nu förstår jag hur fantastisk poesi kan vara!” Maten kom från Matbygget i Järna och de fina vinerna från Niklas Andersson på Vinik. Sången och musiken var också med hela festen: Linnéa Aall Campbell och Ylva Fahlström Myrman.

Tack alla ni som gjorde Balders jubileumsfest så minnesvärd. Och tack till alla ni som nu väntar på nästa Balder och undrar vad årets vinterbalder kommer att handla om. Den tionde december anländer den till era brevlådor, dessförinnan återkommer vi i dessa spalter och berättar något om innehållet! Och glöm nu inte hur viktigt det är att ni hjälper oss att finna fler läsare och prenumeranter, ett år med Balder är en av årets bästa julklappar. Det går fint att teckna en prenumeration direkt på Balders hemsida. Eller sätta in 220 kr till Balders förlag, plusgiro

Om du gillar retro palatset brudklänning eller brudklänning plus bakgrund Även förfallna men svagt skymta förbi spektakulär byggnad, som Mody hur man klär sig, tar vi en titt Bröllopsklänningar

Website | + posts