Balder 4/2023

Kommentar

»Det var som att upptäcka en ny värld, eller snarare en ny dimension i en välbekant värld. Jag stannade upp vid till synes blanka väggytor och började fotografera små sprickor, fläckar, miss- färgningar i murbruk och stensättning. Alla hus var olika! Varje steg på trottoa- ren förde mig till nya, spännande figurer, mönster, magiska tecken och mystiska meddelanden. Jag var tvungen att hitta dem, begrunda dem och tillskriva dem någon sorts mening.

Jag är exalterad av tanken att det finns miljontals bilder därute som ännu inte är tagna. Miljontals tecken som står och väntar på att bli sedda. Det finns mycket kvar att göra.«
— István Molnár

Besinning

»Besinning. Att besinna sig. Vad är det för slags företeelser, och vad står de för? Jag samlar några av svenskans synonymer: sinnesnärvaro, behärskning, lugn, balans, sans; släktskapet med eftertanke och reflektion. Ordet besinning fanns redan i fornsvenskan, och har en anför- vant i medellågtyskans besinnen. (…) Besinning har nuets kraft som zenit, men är inte glömsk av det förflutna. Och den har noggrant kalkylerat med tänkbara följder i en oviss framtid. Besinningen besegrar det uppbrusande inom oss. Konsten att inte vara reaktiv sätter besinningen på svåra prov.«
— Magnus Halldin

Sorgen är en plats att börja på

»Sorgen över det som vi människor gör mot världen, över den förlust som pågår varje sekund omkring oss är inte en enkel sorg att hantera. Det är en ensam sorg eftersom den är maktlös inför majoritetens ointresse för det som försvinner. Det är en sorg som är svår att uttrycka eftersom den rör sig utanför ramarna för vad vår kultur erkänner som sörjbart. En roman som hjälpt mig att tänka kring denna sorg är Om du fick tänka dig ett hem av poeten och författaren Birgitta Lillpers.«
— Malin Hedenäs

»Tack för att du trodde på mig«

»Jag möter din blick över skärmen, dina ögon är avvaktande, på gränsen till fientliga. Vi kan inte mötas fysiskt då din hotbild är så stor så vi har våra möten digitalt. Du säger ingenting men låter mig prata. Jag berättar om det behand- lingsprogram det är tänkt att du ska gå och försöker förklara vad som förväntas av dig. Du säger fortfarande ingenting. Jag ställer frågor om dig, hur din tillvaro ser ut, vad som fungerar bra och vad som är mindre bra i ditt liv. Jag möts bara av tystnad och din intensiva av- visande blick. Du viker inte undan med blicken utan möter stadigt min blick.«
— Ulrika Palm-Jaconelli

Kvällen innan

I morgon sänder vi denna årets fjärde Balder till tryckeriet. I drygt två måna- der har arbetet pågått, förfrågningar skickats till sjutton skribenter: Kan du tänka dig att skriva något på temat besinning? Vi märkte att det finns en längtan efter att sätta ord på den, låta den komma till tals. Inte alls något en- kelt tema, men man blir allt mer berörd och intresserad: hur kan besinningen få en större plats i våra liv, i samhällets liv, bland politiker och beslutsfattare? Tack ni som skrivit, tecknat och fotograferat detta nummer till något alldeles särskilt.

Balders läsare

Vi hoppas att ni som nu håller årets vinterbalder i handen märker att det är ett nummer av Balder som passar ovanligt väl att skaffa sig några extra exemplar av, göra paket av och ge bort till jul eller nyår. Numret kan också vara en bra början på en gåvoprenumeration, läs mer på sidan 77 eller gå in på vår hemsida: www.baldersforlag.se.

Tack för att läser och prenumererar på Balder, vi önskar er lugna och eftertänksamma helger.

M.A.

Innehållsförteckning

Vad krävs av ickevåldets väg? Tankar om besinning, Magnus Halldin, 7
Sorgen är en plats att börja på, Malin Hedenäs, 11
Membranet, John Swedenmark, 17
Bilderna därute, två frågor till István Molnár, Mats Ahlberg, 21
Tecken, fotografier, István Molnár2, 5, 6, 15, 19, 22, 27, 44, 48, 60
Utan lyhördhet, ingen besinning, Maria Küchen, 23
Fredens oas, Thomas Lerner, 29
Löven faller, Toby Ibbotson, 34
Låt mig behålla, bilder: Ulf Lundkvist, Anna Sjöstrand, 37
Den tid vi är människor tillsammans, Helena Gillinger, 45
»Tack för att du trodde på mig«, Arbetsdagbok från frivården, Ulrika Palm-Jaconelli, 49
Musikens betydelse i skolan, Töres Theorell, 53
Dikt, Göran Sonnevi, 57
Batavens blick, John Swedenmark, 59
Skörd, Vendela Fredricson, 61
Boken som vän, Om Kerstin Ekmans Min bokvärld, Anna-Karin Palm, 64
Välkommen till det flackande mellanrummet, Reflektion över Empusion av Olga Tokarczuk, Ellinor Andersson, 67
Den gröna omställningen, Ett olösligt dilemma? Arne Müller, 70

+ posts