Balder 1/2015

Balder 1/2015

omslag-balder_1_2015

I höstas fick Balder frågan om vi inte skulle vilja göra ett temanummer om Faust? Numret skulle bli färdigt samtidigt med premiären på Faust i Gasklockan den 6 mars 2015. Balder är van vid att välja sina egna teman och vi hade ju … men efter en tids funderande tackade vi ja. Fyra månader senare har vi en känsla av att vi håller i en av de allra finaste baldrarna någonsin. Trettiofyra människor har medverkat i samarbetet, ni ser dem mitt i denna Balder, där kan ni läsa vad de heter och gör, vilka vårtecken de längtar efter och vad Faust betyder för dem.

Skisserna
Hur ska vi människor leva mellan det gudomliga och det djävulska inom oss? Kan vi göra världen bättre? Fausts frågor är också Balders frågor. Tack alla ni som trodde på idén att göra en Balder om Faust, stort tack till Tomas Forser som inspirerade så många att medverka, tack till Peter Holm för skisserna som lyser upp numret, tack till fotograferna och tack för alla texterna. Tack till skådespelare, musiker, dramaturger och figuranter som lät oss vara med under repetitionerna. Tack också till den förre chefen för Folkteatern, Kurt Nylander, som kom med idén att sätta upp Faust, men som inte är med på premiären.Så här skriver några av hans vänner och kollegor i ett minnesord:

»Verket är allt, och äran intet.« Raderna är ur en av världens mest betydelsefulla teaterpjäser: Goethes Faust. Men orden skulle också kunna stå som en devis för Kurt Nylander. Noga med att alltid stå i bakgrunden, men i realiteten ständigt axlandes ansvar i verkets centrum. Kurt kände teaterns beståndsdelar in i minsta detalj, och han sörjde för att allt, in i minsta handgrepp fick nog med resurser och kärleksfullomsorg.

För allmänheten var han producenten, ekonomichefen, teaterchefen som varit med från den dagen Folkteatern grundades 1982 till förra sommarens början då han hastigt gick bort. För oss var han en vän, han var en del av en utsträckt familj. Han var ett ankare i ett ibland nog så stormigt livshav.

Under ett arbetsliv, för några av ossett helt liv, har vi delat teaterns metaforer och repliker. Efter Kurts bortgång smälter dessa samman till en märklig, men alldeles sann sång.

Nu vänder sig Amledo mot oss och frågar Att vara eller icke?

Indras dotter nynnar ur Ett drömspel att Det är synd om människorna!

Den underbare Trollkarlen från Oz sjunger påminnande om att man kan gå under stjärnorna, och känna att allt kan vara illusion.

Det sista Kurt gjorde i livet var att lägga grunden till ännu en teaterberättelse: Faust, av Johann Wolfgang von Goethe.

Verket är allt, och äran intet.

Balder fyller fyrtio år i år. Hög tid att prenumerera!

Sommaren 1975 kom det första numret av Balder ut, det ni nu håller i är nr 135. I nästa nummer återkommer vi med tillbakablickar på Balders historia, vi berättar om dagsläget, om planerna för framtiden. För att de kommande åren inte ska vara lika ekonomiskt våghalsiga som de gångna så finns det tre saker som ni kan bidra med:

• Förnya era egna prenumerationer.
• Ge bort en eller två prenumerationer.
• Inspirera minst två vänner att pröva en prenumeration på Balder.

Idag har Balder cirka 1 300 prenumeranter. Om vi tillsammans kunde dubbla den summan skulle det få fantastiska konsekvenser! Dubbelt så många som idag skulle kunna läsa och ha glädje av Balder. Och tidskriftens ekonomi skulle få en helt annan stabilitet än den nuvarande. Kan ni tänka er att hjälpa till att finna Balders nya prenumeranter? Sätt in 220 kr (ord. pris 290 kr), till Balders förlag, plusgiro 87 03 72- 0, ange vem som ska ha prenumerationen. Eller gå in på vår hemsida: www.baldersforlag.se och fyll i namn och adress. Det är värdefullt och viktigt att prenumerera på Balder!
m.a.

Innehållsförteckning Balder 1/2015

Ett allkonstverk i gasklockorna, anna hedelius 7
Några ord om Goethes Faust, carl-göran ekerwald 10
Att bli uppbjuden till dans av Goethe En titt in i översättarens verkstad, jan mark 15
Historien om Philemon och Baucis 17
Ur repetitionsdagbok jan–feb 2015, per holm 19
Teater för levande och döda Samtal med Peter Oskarson, mats ahlberg 25
Faust En tragedi i ögonblickets skugga, anna-lena renqvist 30
Publiken, kroppen och den lösryckta själen Några tankar i närheten av Faust och Mefisto, gunilla kindstrand 35
Medarbetare • 39
Faust, fysikerna och atombomben, tomas forser 44
Vem var Goethe? pehr sällström 49
Scenfärdig, toby ibbotson 52
Att leva i den yttersta tiden, mia törnqvist 57
Hemliga förbindelser, magnus bergh & b i rgit munkhammar 61
Glädjen att bygga en berättelse Samtal med filmaren Maud Nycander, mats ahlberg 65
Meningen med Werner Om Werner Aspenströms poesi, åsa tolgraven 71
Fem dikter, werner aspenström 73
illustrationer Kostymskisser av, Peter Holm.

omslag
Framsida: Peter Oskarson. Foto: Julia Wagner.
Insidor: Gasklockan i Gävle. Foto: Torbjörn Lundberg.
Baksida: kostymskiss av Peter Holm.

 

Vid bröllopet är brudtärna också viktigt brudtärna klänningar val idag och du njuta av tillsammans brudklänning brudtärna klänningar serie från USA Brudtärna klänningar.