Balder 1/2012

Med broddar under kängorna gled jag och rullväskan sakta nerför isen i backen mot norr, vi skulle få skjuts hela vägen söderut. Det var tid att tänka på hur att inleda och förklara årets första Balder. Nyss i lä med ansiktet i solen, runt fötterna sökte en grönsiska efter smulorna under fågelbordet. Ljudet av sidensvansar längre bort. Det hör nog till god ton och en framtida allmänbildning att känna igen hur sidensvansar låter, är klädda och tar sig fram i flock. Ekorrarna surar för att jag satt mig så jag stör dem i solrosfrökalaset. Men nötväckorna, blåmesarna, den ensamma titan och alla talgoxarna bryr sig inte, de far av och an genom luften över mitt huvud.

Tips från coachen

Stockholms kulturborgarråd heter Madeleine Sjöstedt. Hon har ofta med sig en så kallad sidekick när hon träffar representanter från stadens kulturliv. När någon från de fria teatrarna i landets huvudstad undrar hur borgarrådet tänkt sig att man ska kunna fortsätta sätta upp pjäser i samma omfattning som förr, samtidigt som anslagen minskat och hyrorna höjts. Då ber Madeleine sin sidekick att berätta hur man löser en så till synes knepig situation. Den ivrige unge mannen vet att berätta att det handlar om att skaffa sig fler ben att stå på: »Ni skulle kunna starta ett café till exempel det kan ge er en viktig inkomstförstärkning, kanske skulle ni också kunna baka bullarna själva.«  [pullquote]»Ni skulle kunna starta ett café till exempel[/pullquote],

När författaren Ulf Eriksson i en lång och välformulerad debattartikel i SvD beskriver vad som håller på att hända med kulturpolitiken i landets huvudstad, då förstår till och med Madeleine Sjöstedt att det är bäst att svara. Men hennes svar svävar i snömos, det mångordiga beskedet blev att Ulf Eriksson ropar »vargen kommer« utan att någon sådan är i sikte i Sjöstedts värld. 7

Korv och kultur

Kan man skriva så, frågar jag en god vän: »Att det är något annat att bygga upp en kulturverksamhet än att öppna en korvkiosk ?« »Det må väl vara hänt«, svarar hon. »Men du måste få fram att det är kulturen som ger djup åt livet, speciellt när det är ofärd på gång. Det är osedvanligt korkat att då dra in på kulturen, det gör att människor tappar livslusten, hela tillvaron blir grå. Själen behöver näring för att orka leva.«

Hur kommer det sig att kulturen numera betraktas som vilken vara och näring som helst ? Vad beror det på att man får ställa de mest korkade krav på dem som är verksamma på kulturens område ? Hur kan man på nytt formulera kulturens egenart och hur kan man ge den villkor så att den gör mer än överlever ? Vi vill återkomma om det, försöka få upp ögonen för skillnaderna mellan kultur, industri och politik.

En konstnär

En som lyckligtvis inte öppnat kafé för att få fler ben att stå på är konstnären Lars Kleen, han har fortsatt gå till sin verkstad, sju dagar i veckan och varit sina verk trogen, i decennier. Lyckliga omständigheter har gjort att vi kan visa en hel rad av hans arbeten i denna Balder, fotograferade av Gunnar Smoliansky. Därtill en essä av Ulf Linde om Lars Kleen och hans konstruktioner, vi tackar alla tre för förtroendet. Försjunken i betraktandet av Lars Kleens verk kan man få en aning om att kulturen i sina bästa stunder låter oss få tillgång till våra inre okända rum.

Innan isen lägger sig

Ett samtal med John Swedenmark,kulturredaktör på tidningen Arbetet, (före detta LO-Tidningen), inleder detta nummer av Balder, han säger bland annat så här: »Grundvalen för mig är den enskilda människans förmåga till förändring och omprövning. Det är väl därför jag har intresserat mig för psykoanalys, som handlar om att det enskilda psyket inte behöver stå ut med hur man formats. Utan man kan bygga om, det går att bygga om sig. Också religionen handlar om förvandling, det är det jag söker när jag håller på med teologiska frågor, då är det förvandlingen som ropar till mig.« Kanske ropar också samhället efter förvandling ? Den frågan tar Göran Rosenberg, Anna-Karin Palm och Bridget Wedberg upp till granskning i sina texter.

Smörgås på spåret

Vill man fortsatt ta sig en macka i bistron på sj:s x2000 efter läsningen av Randi Mossige-Norheims »Dubbelprojektioner« i denna Balder ? Möjligen, men svårligen utan eftertanke. Randis text slutar i en dikt av Wislawa Szymborska, och skapade så en för redaktören oväntad övergång till mötet mellan Ulrika Anderssons bevingade skulptur och tre dikter av den älskade och nyligen bortgångna Wislawa Szymborska – missa inte översättaren Anders Bodegårds rapport från hennes begravning.

Människan i naturen och i språket belyses i ett samtal med konstnären Signe Johannessen, och med ett utdrag ur romanen De spräckliga av Hugo Hamilton och landar på »Fågelbordet« i en osentimental och uppfordrande betraktelse av Toby Ibbotson. Inför ögonen på en ung sparvhök och två trotsiga gråsparvar från konstnären Lars Jonsson.

Normalitet?

Tack för vänliga ord, mail och samtal apropå förra numret, nr 4 /2011 om Normalitet! Vet ni med er att någon bekant skulle bli glad för ett exemplar i efterhand, så finns numret ännu kvar att beställa. Om ni kanske arbetar på en institution som är berörd av temat så får ni väldigt gärna göra som några redan gjort; beställ varsitt nummer till alla i personalen!

Om allt går enligt planerna får ni detta årets första nummer av Balder med posten kring den 15 mars. Vi hoppas ni tycker om hur den är komponerad och att ni gärna förnyar er prenumeration när ni vet att det är dags. Annars sänder vi ett brev med en påminnelse i slutet av mars. Er prenumeration är fortsatt det viktigaste stödet för Balder, än mer nu när en del annonsörer fått det kärvt och dragit ner på marknadsföringen.

www.baldersforlag.se

Efter flera års anonymitet och otillgänglighet kommer Balders hemsida bli till större glädje och nytta för sina besökare! Vi räknar med att den nya hemsidan hälsar sina första besökare välkomna samtidigt med det nya numret, det vill säga den 15 mars. Hemsidan är under utveckling och byggs upp efter hand, men att beställa en ny prenumeration skall numera vara avsevärt enklare än förr. Liksom att se vad det nya numret handlar om, vilka gamla nummer som ännu finns kvar att beställa. Dessutom berättar vi då och då vad som är på gång för kommande nummer.

Om nästa nummer till exempel, det kommer ut andra veckan i juni och har maten, makten och jordbruket som tema. Men det kommer också att föra föra ett samtal om basic incom, grundinkomst – hur är en sådan möjlig ?

m.a