Balder 3/2016

Balder 3/2016

Balder 3/2016

Kommentar

»Manifestet är skrivet med laddning och tryck in i minsta kommatecken, insisterande och intensivt, och aha-ögonblicken blir många. Mattei gör till exempel en intressant poäng av hur expropriation fungerar: när den enskildes mark tas i anspråk för andras syften ges ersättning enligt lag. Varför gäller då inte samma sak när stat och kommun säljer ut det som tillhör oss alla? Jag som gärna tar ord som solidaritet, sammanhang och helhet i min mun tar tacksamt emot Ugo Matteis laserskarpa argumentation. Sällan har jag läst en nutidsrelaterande text som tar ett sådant helhetsgrepp på ämnet, ger mig så mycket på fötterna av argument, historisk fördjupning – från medeltidens småskaliga landsbygdsekonomi till dagens internetvurm – punkterar och modiferar så många myter och visar hur den kapitalistiska fantasin griper in i alla nivåer av nutida liv.

I en trasig, plågad värld som politiskt klamrar sig fast i en västerländsk idé om människan som en i första hand ekonomisk varelse, homos eoconomicus – hen som tär eller när, bidrar eller belastar – blir detta helt omistlig läsning.«

Malin Lindroth om Gemensam nytta av Ugo Mattei, Göteborgs- Posten 15 augusti 2016.

[pullquote]Den globala marknaden har inte ens lyckats med den mest primära uppgiften att förse alla med mat[/pullquote]Röster om demokrati och rättvisa

Det är en glädje att titta igenom alla texter och bilder innan vi skickar materialet vidare till tryckeriet i Laholm. Lyssna till exempel på Gunnar Rundgren i artikeln om att jordbruket behöver ett nytt samhällskontrakt: »Den globala marknaden har inte ens lyckats med den mest primära uppgiften att förse alla med mat. Trots ett överflöd av mat och jordbruksprodukter går närmare en miljard människor hungriga till sängs medan lika många äter alldeles för mycket. Först om vi ser på naturen och jordbruket som allmänningar, kollektiva resurser, kan ekosystemtjänster och matproduktion hanteras och balanseras inom samma ramar.» Eller läs samtalet med Gerald Häfner: »Ellinor Ohstrom visade, inte i teorin utan i empiriska studier att i synnerhet i förhållande till naturtillgångar är allmänningen överlägsen det privata ägandet, leder till bättre resultat.«

Churchill och Gandhi

Läs Alexander Onofri om Brexit, bankerna och demokratin, Alexandra Kronqvist om Juno och Jupiter och Toby Ibbotson om landsbygden och synda oden. Ni kommer också försjunka i Alf Hornborgs text om sprickorna i den nyliberala världsbilden, glädjas åt Barbro Bolonassos appell för folkbiblioteken och läsa noga när ni kommer till texterna av Thérèse Björkholm och John Swedenmark. Och än en gång, det är lika mycket bilderna som gör att man tycker om att få en Balder i brevlådan, tack denna gång i synnerhet till Miriam Klyvare, Pierre Alozie, Martin Fellkvist och till er som porträtterat författarna vid årets Bokens dag i Fisksätra som Balder arrangerar för femte året i rad.

Mary Midgley och Ugo Mattei

I somras kom de två första titlarna i Balders nya bokserie Balder Essä: Är du en illusion? Av Mary Midgley och Gemensam nytta av Ugo Mattei. Läs mer om och ur böckerna i slutet av denna Balder och beställ dem gärna direkt från förlaget. Ugo Mattei kommer dessutom till Stockholm den 1 december, på inbjudan av Balders förlag och Italienska Kulturinstitutet. Närmare besked om tid och plats kommer finnas på Balders hemsida längre fram i höst. www.baldersforlag.se

Inre hållbarhet

Tack för att ni följer Balder, bästa läsare och prenumeranter. Om ni får tanken att er skulle kunna ha glädje av Balder så försumma inte att berätta för dem att nya prenumeranter dessutom är mycket välkomna och viktiga för tidskriften. Det är en enkel sak att prenumerera, gå bara in på hemsidan eller sätt in 250 kr direkt på Balders förlag, bankgiro 954-3992, ange namn och adress.

Nästa nummer, 4/2016, kommer ut den 8 december och har som tema inre hållbarhet, ur olika aspekter. Allt väl tills dess!

m.a.

Balder 3/2016

Omvägen för att nå fram Om Juno och Jupiter, alexandra kronqvist 7
Churchill är inte här, alexander onofri 11
Sprickor i den nyliberala världsbilden, alf hornborg 17
Lokal demokrati Från Styrsö till Svågadalen, mats ahlberg 21
Så skimrande var aldrig havet, toby ibbotson 27
Jordbruket behöver ett nytt samhällskontrakt, gunnar rundgren 31
Gandhis syn på demokrati, shaji joseph 35
Om en rättvisare värld Samtal med Gerald Häfner, mats ahlberg & shaji joseph 39
Mod, makt och demokrati Om Cynthia Fleury, john swedenmark 47
»Att tro gör det inte sant, inte heller att tro under en väldigt, väldigt lång tid«, thérèse björkholm 51
Bibliotek och demokrati, barbro bolonassos 56
En berättelse om flykt Om Negra Efendics Jag var precis som du, åsa magnusson 58
Tre dikter, ann jäderlund 61
I början var bara kärleken Om Ann Jäderlunds Djupa kärlek ingen, kate larson 63
Sorgekväden Om Khashayar Naderehvandis Allting glittrar och ingenting tar slut, jan henrik swahn 66
Att ropa hem de döda Om Kristian Lundbergs Dagar bland skuggor, träd och vatten, ellinor andersson 69
Skrivandets möjligheter Om Agneta Klingspors Går det åt helvete ska jag ändå, dö anna-karin palm 72
Mellan att vara och att ha, ugo mattei 76
Håller vi på att förlora oss själva? mary midgley 79