Balder 1/2022

Balder 1/2022

Balder 2/2022

Kommentar

Till fots på Söder i Stockholm en onsdag eftermiddag i början av februari, passerar Medborgarplatsen. I Götgatsbacken ner mot Slussen ska vi ses, där S:t Paulsgatan möter Götgatan. En god vän har bett mig att ta med några böcker om hållbarhet. Jag valde en bok av Rachel Carson: Havet (The Sea around us, 1951), Andri Snaer Magnasons Om tiden och vattnet, (2021) och Gunnar Rundgrens Den stora ätstörningen, (2016). Det skymmer, en ung man spelar på bongotrummor utanför en affär, högt och skickligt.

På cykel i Götgatsbacken

Vi ser strömmen av cyklar uppför backen, för de flesta är arbetsdagen slut. För många har den just börjat, de blir allt fler på cykel som levererar hamburgare eller trerätters, runt om i staden, i alla väder. När man ser dem streta uppför den branta backen … ja vad ska vi göra åt saken? Är vi de bussiga som ändå är med och ordnar en slant åt dem, när vi beställer? Läs vidare i »Mittpunkter« av Emil Boss i detta nummer av Balder, om de som arbetar i det tysta, på kriminellt usla villkor, till exempel så här:

»Vi fick ingen lön.
Vi fick bara arbeta.«

»Jag sålde mitt hus och betalade tiotusen dollar för ett jobb i Sverige. Vi renoverade en villa. Vi sov på bygget och jobbade sex dagar i veckan. Efter en månad sa chefen att lönen är lite sen. Efter två månader ringde han själv till polisen som kom och tog oss. Nu skickar de mig tillbaka till Tadjikistan. Vi fick aldrig några papper. Vi fick ingen lön. Vi fick bara arbeta.«

Alibek, Snickare, Nacka.

Inte bara i storstäderna

Två dagar innan Putins militär gick in i Ukraina fick jag ett mejl från en god vän: »Min granne blev precis av med sitt arbetstillstånd, sparkad för att han inte längre ville jobba 60–70 timmar i veckan. Han är från Ukraina och hade ett år kvar innan han skulle fått ansöka om permanent uppehållstillstånd.« Kommer Putin någonsin fatta att han har lyckats ena Europa och väckt miljontals människors empati och lust att hjälpa till? Den här söndagskvällen, det fjärde dygnet med bomber över Ukraina, vet vi inte om Putins regim kommer vika ner sig, ta hem sina vapen. Men nu vet vi att vi kan bättre än vad vi visste innan, vi vet att vi kan lägga ner mycket mer intresse och omsorg om människor i Ukraina och andra, alldeles i närheten.

Äntligen måndag?

Idén om ett nummer om arbete väcktes när vi såg Maud Nycanders och Ellinor Hallins kortfilm Äntligen måndag, se den, finns på SVT Play. I Balder finns bilder och repliker ur filmen. Och nu sitter vi här med en Balder med ovanligt många medverkande. Som berättar om sina arbeten, som berättar om vad lönearbetet gör med så många av oss. Se på kvinnan på omslaget, i päronträdet: bina har lämnat hennes trakter så hon måste pollinera blommorna för hand, för att det ska bli några päron. Det går ett vemod och en ilska genom årets första Balder: Vad hände med det förra seklets ideal om folkbildning, fred och rättvisa? Det finns också stråk av värme och vilja mellan raderna, läs till exempel Cecilia Uddéns text om filmen Feather, se på korna och barnen hemma hos Moa Larsson Sundgren, ja läs varenda text i denna Balder. Tack alla ni som gjort detta nummer till en av vårens verkliga pärlor.

En tidskrift som Balder

Tack ni som läser och prenumererar på Balder. Och tack för era uppmuntrande ord när ni förnyar prenumerationerna, någon skrev till exempel så här i förra veckan:

»Ni gör ett fantastiskt jobb. Extra viktigt nuförtiden när man undrar vart det ›riktiga‹ tar vägen …«

Som sagt var, förnya era prenumerationer, berätta för andra att det finns en tidskrift som Balder. Ge gärna bort en gåvoprenumeration, Balder behöver fler läsare och prenumeranter. Sommarbaldern anländer på torsdag den 9 juni, om inget oförutsett inträffar.

M.A.

Innehållsförteckning

Tuschteckningar, Sindre Ranheim, 2, 15, 24, 40
I begynnelsen var arbetet, Anna Sjöstrand, 7
Arbetets värde – Samtal med Roland Paulsen, Mats Ahlberg, 11
Arbetsdagbok, Balsam Karam, 19
I en annan klass, Eva Leijnses böcker om den svenska skolan, Åsa Magnusson, 21
Arbete och psykisk ohälsa, Åsa Moberg, 25
Arbetsrummet (baserat på verkliga händelser), Randi Mossige-Norheim, 28
Repliker och bilder ur Äntligen måndag – en kortfilm av Ellinor Halllin & Maud Nycander, 30
Arbetsdagbok, Natrix Öjemark, 36
Det enkla namnet, John Swedenmark, 38
Mittpunkter, Emil Boss, 41
Arbetets mening, Thomas Lerner, 47
Feathers, Cecilia Uddén, 51
I ladornas dunkel - Om Ingela Strandbergs diktsamling Ingenstans mitt segel, Arne Johnsson, 57
Att duscha före eller efter jobbet, Olle Göransson, 61
Arbetsdagbok, Moa Larsson Sundgren, 63
Var är korna? Mats Ahlberg, 69
Från Falsterbo till Sichuan, Mikael Kristersson, 71
Medarbetare, 74

Omslagsbild Fru Cao penslar päronblom med pollen ur burken. Foto: Mikael Kristersson.

 

+ posts