Känsla för kor av Martin Ott – en annorlunda och vacker bok om kor

Känsla för kor,- Bok av Martin Ott

Ott med ko

Beställ boken redan nu! Om du beställer Känsla för kor i förväg får du som Balderprenumerant boken till ett mycket förmånligt pris. I bokhandeln kommer priset ligga på cirka 330 kr, ditt pris är 250 kr, under förutsättning att du beställer den före 31 maj 2013. Boken beräknas vara tryckt och klar cirka 10 juni.

För två år sedan fick den schweiziske bonden Martin Ott en fråga om han inte skulle vilja skriva en bok om kor, så som han ser dem. – Jag hinner inte, blev hans svar. Då fick han en liten diktafon av förlaget att ha med under sina resor, på kontoret, i ladugården, vid köksbordet. Han talade in allt vad han vet om kor, berättade om sitt liv med kor. Ett år senare var boken klar, en fackbok om allt från kons blick, hennes magar, svans, horn, klövar, hur kor kommunicerar och vad de betyder för människor, mjölk och landskap. Boken har blivit en succé i Schweiz och översatts till flera språk, nu kommer den på svenska.

Säkert minns många av Balders läsare de två intervjuerna med den biodynamiska bonden Martin Ott på gården Gut Rheinau i Schweiz, senast var det i nr 2 /2012. Hur han berättade om deras sjuttiofem kor, att de lever gott på gräs, klöver, örter och hö, att de får bli tio – femton år gamla.

Vet ni hur gamla kor annars blir, under »normala« villkor ? En mjölkko lever i snitt knappt fem år. Då är hon utsliten. Därför att hon under sin korta livstid ska producera så mycket som möjligt. Hon får så stora mängder kraftfoder – spannmål, majs och soja – och extremt tidigt skördat grovfoder för att matsmältningen ska gå så fort och effektivt som möjligt. Resultatet blir utslagning på grund av kronisk juverinflammation, nedsatt fruktsamhet och ont i klövarna.Det är en orimlig situation, därom vittnar både bönder och veterinärer allt oftare. Vad kan man göra för att förändra kornas villkor ? Ett sätt är att helt enkelt lära sig mer om kor. Det kan man göra genom att läsa Känsla för kor av Martin Ott.

Beställ boken redan nu! Om du beställer Känsla för kor i förväg får du som Balderprenumerant boken till ett mycket förmånligt pris. I bokhandeln kommer priset ligga på cirka 330 kr, ditt pris är 250 kr, under förutsättning att du beställer den före 31 maj 2013. Boken beräknas vara tryckt och klar cirka 10 juni.

Du betalar när du får boken, men vi vill ha din beställning i förväg. Gör din beställning på Balders hemsida, här kommer du också kunna se hur arbetet med boken fortskrider. Det går också bra att mejla sin beställning till red@baldersforlag.se.

Om du vet med dig att fler människor skulle kunna vara intresserade, hjälp oss gärna att finna dem. Din och andras förhandsbeställningar är en stor hjälp för att klara utgivningen !

Boken är inbunden, 175 sidor, varav 80 sidor med förunderligt vackra bilder på kor av fotografen Philipp Rohner. Överst: Martin Ott. Nederst: Martin Ott och Yndra, född 19 /1 2001. Foto: Mats Ahlberg

Under maj månad kan även de som har Ekolådan förhandsbeställa ”Känsla för kor” via Balders hemsida.

[contact-form-7 id=”492″ title=”Contact form 1_copy”]