Balder 1/2024

BALDER NUMMER 1 2024

BALDER NUMMER 1 2024

Har man en gång fått klart för sig vad
ens liv handlar om då ska man vara
där och kämpa. Med hela sitt väsen.
— Sara Lidman Hjortronlandet

Måndag 25 februari, sol och plus två grader. Gråsiskorna springer över skaren och undersöker solrosfrönas skal. Tallstammarna lyser röda. Idag lämnar vi årets första Balder till tryckeriet. Alldeles nu på slutet upptäckte vi numrets tema: Skrivande liv. Vad vore vi utan författarna och deras böcker, vad vore världen?

Sara Lidman

Först hade vi ingenting, men när Kerstin Wixe tackade ja till att skriva om sin vänskap med Sara Lidman förstod vi att det skulle kunna bli ännu en Balder. Kerstin Wixes artikel inleder denna Balder och har rubriken »›Det får du ta!‹ Minnen av Sara Lidman«. Vilken berättelse, vilka bilder. Birgitta Holm säger så här längre fram i numret: »Sara Lidman förflyttade min uppmärksamhet mot människors vidunderlighet. Hennes intresse och begär efter människor var smittsamt.« Också Elisabeth Rynell berättar om hur det kunde vara att bli vän med Sara Lidman.

Att kämpa med hela sitt väsen

Citatet inleder en dokumentär om Sara Lidman, finns på SVT-Play. När jag såg det första gången blev jag alldeles upprymd; javisst, så är det förstås! Nu har jag levt med det i några månader och undrar kanske mest över inledningen, hur får man det klart för sig, vad ens liv handlar om? Och hur behåller man den vetskapen, med hela sitt väsen? Hur tar man sig ur sin tidvisa tvekan? Ibland räcker det med att höra hackspettarnas virvlar, ibland kan några rader i en bok få livet att börja lysa igen.

Grannen, mobilen och livet

Tolv texter och samtal finns det i vårens Balder, läs till exempel Maria Danielssons text, den börjar så här:

»Min granne sitter ute och röker. Det gör hon oavsett årstid och tid på dygnet. Hon har en turkos teddydräkt med öron på sig och nästan inga tänder kvar. På en söderdialekt bevarad från 70-talet med långa vokaler á la Bruno K. Öijer, ropar hon till mig när jag är på väg ut genom porten med min pudel: ›Jag har kastat min mobil i sopnedkastet!‹«

När jag var snö

Så heter Ingela Strandbergs nya diktsamling, Marianne Steinsaphir skriver om den, tätt intill dikter därur. Alexandra Kronqvist skriver om Marie Lundquists Gå i svaromål med havet, Åsa Magnusson om Ulla-Maria Anderssons sista bok och Ellinor Andersson om Sammanflätning av Pia Mariana Raattamaa Visén. Alla böcker om hur det är att vara människa, om hur sammanflätade vi är med de som kom före och de som följer efter oss. Det är sorgligt, vackert och nästan hisnande ibland.

Fröets kunskap

Tack också till Tina Asplund som skriver om kunskapen som finns i ett frö, tack till Max Hebert som berättar om hur det är att komma på flykt till Sverige från andra länder. Tack till Marie Olskims Lust för dina fantastiska skulpturer. Och tack till fotograferna Eleonor Johansson, Josef Mauritzson och Erik Nordblad. Tillsammans med skribenterna har ni gjort den här vårbaldern till något som kan få oss hitta just det som Sara Lidman skriver i de inledande raderna:

»Har man en gång fått klart för sig vad ens liv handlar om då ska man vara där och kämpa. Med hela sitt väsen.«

Bästa läsare

Tack ni som fortsätter prenumerera på Balder, berätta gärna om Balder för era vänner, inspirera dem att teckna en ny prenumeration, den kostar bara 250 kr första året och man får det senaste num- ret som bonus. Om ni vet någon butik eller bokhandel som skulle kunna vilja pröva att sälja Balder så hör av er, vi skickar gärna provnummer.

Allt väl i våren!

M.A.

Balder 1/2024

»Det får du ta!« Minnen av Sara Lidman, Kerstin Wixe, 7
Nu kan hon läsa igen, Samtal med författaren Elisabeth Rynell, Mats Ahlberg, 13
»Jag älskar rost« Samtal med Marie Olskims Lust, Mats Ahlberg, 19
Rostiga grejer och annat, Bild, skulptur, text, Marie Olskims Lust, 22
Om Ingela Strandberg, Marianne Steinsaphir, 31
Nio dikter Ingela Strandberg, 32
Sammanflätning, Roman av Pia Mariana Raattamaa Visén, Ellinor Andersson, 36
En katt under trappan, Möte med Birgitta Holm, Anna Sjöstrand, 39
Ordens ljus ur människomörkret, Om Marie Lundquists Gå i svaromål med havet, Alexandra Kronqvist, 43
Att dö och ha levat, Om Ulla-Maria Anderssons Medan tid fanns, Åsa Magnusson, 45
Att flytta till ett nytt land, Max Hebert, 49
Grannen. mobilen och livet, Maria Danielsson, 55
Fröets kunskap, Tina Asplund, 57