Balder 4/2018

Balder 4-2018

Balder 4-2018

Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse.

En rimlig rätt kan man tycka. Den finns med i artikel 14 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Som ni vet har möjligheterna för flyktingar att söka en fristad i Sverige försvårats sedan november 2015. För att berätta om detta och för att hjälpa flyktingar i Sverige finns bland annat FARR, flyktinggruppernas riksråd. Man ger ut tidskriften Artikel 14 som utkommer med fyra nummer om året. Priset för en prenumeration är 200 kr, inklusive medlemskap i fFARR kostar det 250 kr. Betalar gör man till plusgiro 520890-5. Gör det!

[pullquote]I en kubikcentimeter ryms 6 746 sandkorn. Alla sandkorn är olika[/pullquote]Gästfrihet

»Och först genom att med hela vår människa stiga in i det konkreta och enskilda mötet, kan vi upptäcka sådana sidor hos oss själva som vi ensamma inte kan få syn på, vilket också kan bidra till att öppna vår blick för den mångdimensionella och föränderliga väv av relationer som bär upp vår gemensamma livsvärld.« Så skriver den  Göran Torrkulla i sin essä om gästfrihet: »Hur långt sträcker vi oss i vårt välkomnande av (var)andra?«

Till Gobiöknen i Bagarmossen

»Vi åker till Gobiöknen i Bagarmossen. Där finns ett tältläger som Karavanföraren vakar över. Karavanföraren tar sandprover. Han har en apparat som samlar in sanden. Karavanföraren studerar varje sandkorn i sitt mikroskop. I en kubikcentimeter ryms 6 746 sandkorn. Alla sandkorn är olika. Det finns några kameler också, men de vilar mest.» Så står det alldeles i början av reportern Randi Mossige-Norheims text »Den vita ponnyn«, en lägesrapport från Tokyo, kontoret och tingsrätten.

Innanför/utanför

Tolv texter, fyra dikter, två samtal och trettiotvå bilder, det är en kort sammanfattning av årets fjärde
Balder. Tittar man närmare blir man omtumlad, förundrad, sorgsen, glad och tacksam. Tack alla ni som bidragit till detta! Längst bak i numret kan man läsa de medverkandes svar på Balders frågor, en av dem är hur man kan hålla sin nyfikenhet levande, en annan vad de gör när de får oväntat besök.

Tänk efter – ge Balder i julklapp

Årets fyra Baldrar har handlat om Vänskap, Sammanhang & förbindelser, Omsorg och Innanför/utanför. Tack för att ni följt Balder i år, nästa års första nummer har temat Barndomen och anländer till era brevlådor torsdag den 7 mars 2019.

Nu har vi bara en liten men viktig önskan, nämligen att ni tar er en liten stund och funderar på en sak; är det så att ni har en eller rentav yvå vänner, bekanta eller släktingar som ni tror skulle bli glada över att läsa Balder i ett år – ge dem en prenumeration! Den kostar bara 250 kr för nya prenumeranter som dessutom får detta nummer 4/18 i bonus, med en hälsning från er!

Kanske är ni på en arbetsplats som skulle vilja ha Balder i lunchrummet? Eller vill ni ge er personal en prenumeration på Balder i julklapp? Vi tror att det finns många som skulle ha glädje av att bli prenumeranter och ni är den viktigaste kanalen för Balder att hitta dem!

God Jul & Gott Nytt År.

M.A.

Innehåll Balder 4/2018

Den vita ponnyn, Randi Mossige-Norheim 7
Innanför – utanför – samtal med Elisabeth Punzi, Lina Ekdahl 11
Väggmålningar från kulvertar under gamla Lillhagens sjukhus 16-21
Mur, Anna Jörgensdotteer 22
Skogsdjup (akvarell), Marita Karlsson 25
Hur långt sträcker vi oss i vårt välkomnande av (var)andra? Tankar till frågan om vår medmänkliga gensvarsberedskap, Göran Tornkull 27
Utsikt från ett skrivbord – Anteckningar om Bellman och Gamla stan, Magnus Halldin 35
Härdad av livet – Om Stone Upon Stone, en oförställd roman Linnéa WIgforss Yibbling 44
Enafors Jämtland, juni – Att flyga eller, Torsten Green-Petersen 46
Tack Mary, Tony Ibbotson 49
Fyra dikter, Werner Aspenström 51
Irene, Jan Henrik Swahn 54
Mamma är allt – Text och fotografi, Sofia Tolis 57
Mammorna – Reportagebok av Alexandra Pascalidou, Åsa Tolgraven 60
Fem röster från orten – Ur Mammorna, Alexandra Pascalidou 62
Medarbetare 65

+ posts