Balder 3/2019

Balder 3/2019

Balder 3/2019

Kommentar

Man kommer ihåg de där ögonblicken. När det plötsligt är som om man inte syns längre, till exempel när den man just samtalat med får syn på någon annan i rummet och man blir stående kvar, som osynlig. Det kan vara helt nyligen, eller i barndomen, minnena stannar, känslan är kvar. Också de där gyllene tillfällena när man blir sedd, vilken glädje det är. När vi möts som likar, över ålders- eller klass- eller köns- eller artgränserna. När vi ser varandra och erkänner varandras närvaro i världen.

Balder denna gång har jämlikheten som tema, rakt igenom numret lyser den, från Göran Greiders inledande artikel: »Jämlikhet är det naturliga« till de avslutande minnesorden om Barbro Bolonassos, Fisksätras legendariska bibliotekarie.

Någonstans måste vi börja

»Och vad tjänar det till om jag uppriktigt och aktivt kämpar för jämlikhet, om den här världens ledare och rika lika uppriktigt och aktivt kämpar emot? Kanske finns det en fälla i föreställningen att jämlikhet kan upprättas en gång för alla över hela världen och sedan upprätthållas som någonting statiskt. Kanske behöver vi hellre tala om jämlikheter – om tillstånd av jämvikt som kanske inte kan permanentas, som kanske snarare liknar en andning. Det kan låta alltför blygsamt, alltför anspråkslöst. Det hjälper kanske ingen medmänniska som någon annanstans, långt borta, sitter fast i i ojämlikhet och än värre saker på grund av just mig. Men någonstans måste vi börja.« – Maria Küchen s. 26.

[pullquote]det är faktiskt ojämlikheten, den är inte naturbetingad[/pullquote]Hur mycket man syns

»Det är vår plikt att försöka göra vårt bästa, utifrån egna möjligheter och förutsättningar. Men visst är det lätt att låta sig förmörkas, bli genomdyster och förneka den här upplevelsen av sjön när dimman lättar på morgonen. Då kan man tänka på Harry Martinsson som kunde sitta och skriva dikter, teckna av ett litet blad. Samtidigt som han kunde skriva Aniara, som handlar om en stor katastrof där ute i världsrymden. Det är både och, jag tror inte man måste välja. Däremot, saker som man kan göra någonting åt, det är faktiskt ojämlikheten, den är inte naturbetingad, den är framdriven av vårt ekonomiska system. Idag tycks människovärdet sitta i hur mycket man äger, hur mycket man konsumerar, hur mycket man syns.« – Bengt Berg s. 18.

Utan motstånd

»Men det är så provocerande att läsa de här reklamtexterna om Branäs, hur anläggningen ska användas och vilka det är som ska komma dit: Man bor i en storstad och tjänar massor med mer pengar än vad man gör på andra platser i landet. Vad gör man för de pengarna? Jo, man köper jättestora bilar och åker iväg med dem jättesnabbt till Åre eller Branäs, på vintern. Man ska bara kunna åka rakt in i garaget, gå ur bilen, åka upp till rummet, byta om och hämta skidorna som man bokat och sedan åka rakt ut i backen, det ska inte vara något motstånd. Det känns som om det här motståndet hamnar någon annanstans i samhället istället. Bara några kilometer från den här anläggningen strävar folk på för att få sina vägar plogade, få husen uppvärmda och få pensionen att räcka till. Det är så skilda världar, det var inte
så när jag växte upp.« – Marit Kapla s. 32.

Många röster i Balder

I denna Balder också bilder från havet vid västkusten, närbilder på den gåtfulla ålen, besök på Torfolks gård i Värmland, åtta nya dikter, reflexion kring vår syn på djur, en inblick i slaget om Amazonas, en röst åt dem som ingen har samt Litiumresan; för jämvikt och jämlikhet. Vi hoppas att ni tar er tid att läsa, upptäcker att texterna samverkar och att er uppmärksamhet och intresse för jämlikhetens möjligheter sätts i rörelse.

Vi ses igen torsdag 12 december, då anländer Balder nr 4 /2019, temat är Frihet. Under tiden får ni väldigt gärna hjälpa oss att hitta fler framtida läsare av Balder; ge bort en prenumeration eller berätta för era vänner hur enkelt och förmånligt det är att börja prenumerera på Balder: gå in på Balders hemsida www.baldersforlag.se eller sätt in 250 kr (ord. pris 320 kr) till Balders förlag, bg 954-3992, ange ditt namn plus »ny pren«. Då har du Balder i ett helt år = fyra nummer. Dessutom får man det senaste numret i bonus utan kostnad.

Välkomna att prenumerera!

M.A.

Innehållsförteckning

Jämlikhet är det naturliga, Göran Greider, 7

Ge röst, Ellinor Andersson 11

Den sviktande jämlikheten – Samtal med Bengt Berg, Mats Ahlberg, 15

Slaget om Amazonas, Alexander Onofri, 20

Jämlikheter, Maria Küchen, 25

Byn är världen – Samtal med Marit Kapla, Mats Ahlberg, 27

Ur Osebol, Marit Kapla, 33

Torfolk & Vänner, Mats Ahlberg, 37

Åtta dikter, Helga Krook, 42

Språk och djur – Zooësis av Anneli Björck, Andrea Lundgren, 47

Den gåtfulla fisken – Om Ålevangeliet av Patrik Svensson, Ingela Strandberg, 51

Undervattensfotografier, Annette Sélden, 54, 60-63

Mitt hav, ditt hav, vårt hav – Samtal med Annette Sélden, Anna Eriksson, 55
anna eriksson

Litiumresan – För jämvikt och jämlikhet, Jan-Ewert Strömbäck, 65

Barbro Bolonassos i minne, Anna-Karin Palm, 70

Medarbetare, 72

+ posts