Balder 1/2014

Balder 1/2014

Balder 1/2014”En bärande tanke genom hela boken är ›Skall jag ta hand om min broder?‹ Den frågan har, skriver Lundberg, blivit ›ett slags baston i allt jag skriver och gör, ett slags spegel där jag kan se mina skugglika rörelser avteckna sig‹. Bibelns fråga var också den tidiga arbetar- och frikyrkorörelsens grundfråga, det var kärnan i agitationen, motståndet och organiseringen. Det var vad som byggde det moderna Sverige. Nu ställs den inte längre.”

Så skriver Kaj Schueler i svd 2 mars 2014 i sin anmälan av Kristian Lundbergs nya bok Det här är inte mitt land.

Valfläsk i thaikiosken

Några dagar tidigare ser vi Meryl Streep och Julia Roberts och andra i filmen August: Osage County (på svenska: En familj), fin film, fantastiska skådespelare. Men när förfilmen börjar hör vi statsministerns omisskännliga röst försäkra att Alliansen vill värna om alla flitiga och driftiga små människor, de som förmår förvandla en i andras ögon ointressant gräsplätt till en blomstrande servering. Livet är en föränderlig sak och den dagen mamman eller pappan från Thailand bryter ihop och inte orkar längre, då väntar nog inget nytt filmsamarbete med farbror Reinfeldt runt hörnet, då är det arbetslinjen som gäller.

Skolning

Vi frågade oss vad som skulle stå i en Balder om skolan, är det ens skolan det handlar om, handlar det inte om att samhället självt gått vilse i längtan efter ännu ett jobbskatteavdrag? Och vad är bildning och utbildning, handlar det om att samla på sig kunskaper, mer eller mindre kortsiktigt? När vi skulle sätta en rubrik för det hela dök det fina ordet skolning fram i ljuset.
Kanske är det vad som är det gemensamma i botten av Balders texter den här gången. Vi behöver kunskaperna, bildningen och lusten att få veta. För att kunna lita på oss själva och vårt omdöme, då behöver vi sätta vårt inre i skola, det kan ingen annan göra åt oss. Men utan att samtidigt ta hand om sin medmänniska hamnar man snart på avvägar.
[pullquote]Det är inte så mycket bevänt med kroppen, men jag är glad att jag fortfarande har ett häpet huvud[/pullquote]

Häpet huvud

En dag ringde Beata Bergström, ni vet den legendariska teaterfotografen, hon som fångade trettio års magisk teaterhistoria på Dramaten. Hon tyckte att vi borde skriva om musikens betydelse. Och framförallt göra ett temanummer om Havet, om alla som bor vid havet, som lever i havet, som reser över haven och de som längtar tillbaks till havet. Beata Bergström fyller nittiotre år i augusti i år. Jag frågade hur hon mår nu för tiden? »Det är inte så mycket bevänt med kroppen, men jag är glad att jag fortfarande har ett häpet huvud.«

Ställa ut i Balder

Utan bilder blir Balder blek. Sedan länge finns idén att låta konstnärer och fotografer ställa ut sina bilder i Balder. Den här gången är det Ulf Sand som är målaren. Han är född 1952 i Stockholm och bosatt i Järna. Han studerade vid Malschule am Goetheanum, Dornach i Schweiz 1971–74. Filosofie Magisterexamen i historia och konstvetenskap 1995–2000 och Master of Arts i konstvetenskap 2011, båda vid Stockholms Universitet.

Tack och på återseende

Tack alla ni som medverkar i denna Balder, ni har gjort den vacker, läsvärd och förbryllande, just som det ska vara. Tack till er som läser och prenumererar, vi hoppas denna Balder ger er lust att läsa fler – och varför inte beställa några extra att ge
bort? Det är lätt att bli prenumerant eller ge bort en prenumeration. sms:a till 0707-27 71 32, skriv ditt namn, adress och »ny prenumerant«. Nya prenumeranter 2014 betalar bara 200 kr för fyra nummer = ett år. (Ord. pris: 290 kr). Vi ses igen den femte juni, då anländer Balders temanummer om Havet till era bryggor och brevlådor.
m.a.

Innehåll i Balder 1/2014

– Utbildning toby ibbotson 7
– Mozarts Requiem och musikens mysterium Samtal med Göran Sjölin mats ahlberg 11
– En rynkad panna åsa magnusson 18
–  Fotografi: Lekande barn vita liano bassetti 20
– Är kroppen vår farkost? camilla kronqvist 21
– En ängel med Janusansikte Om Lennart Sjögrens Kalla mig Noa marie lundquist 24
– Paradoxens möjliga närmande Samtal med Theodor Kallifatides sofia tolis 27
– Medarbetare 36
– »Landskapet ägde mig, öppnade mig« Om Ingela Strandbergs Den stora tystnaden vid Sirius nos ellen mattson 39
– Uppkopplad thomas lerner 43
– Barnen – subjekt eller objekt i kulturgrammatiken bengt göransson 47
– Med vidvinkel mot världen Samtal med Nina Burton mats ahlberg 51
– Ur Dårskapens lov erasmus av rotterdam 58
– April nina södergren 60
– Landskap och träd Oljemålningar ulf sand 2, 9, 35, 41, 49

balder nr 1 2014 • Nr 131 sedan starten