Recension av Gemensam nytta

Ugo Matteis Gemensam nytta recenseras i Göteborgs-Posten av Malin Lindroth. Här nedan följer  ett utdrag. Läs mer om boken och beställ den direkt från Balders förlag.

…Vad vi får är ett rungande försvar av våra gemensamma tillgångar och en rejäl dos av klarspråk: antingen gör vi framtiden till en gemensam angelägenhet! Eller också blir det ingen framtid alls.

Manifestet är skrivet med laddning och tryck in i minsta kommatecken, insisterande och intensivt, och aha-ögonblicken blir många. Mattei gör till exempel en intressant poäng av hur expropriation fungerar: när den enskildes mark tas i anspråk för andras syften ges ersättning enligt lag. Varför gäller då inte samma sak när stat och kommun säljer ut det som tillhör oss alla? Jag som gärna tar ord som solidaritet, sammanhang och helhet i min mun tar tacksamt emot Matteis laserskarpa argumentation. Sällan har jag läst en nutidsrelaterande text som tar ett sådant helhetsgrepp på ämnet, ger mig så mycket på fötterna av argument, historisk fördjupning – från medeltidens småskaliga landsbygdsekonomi till dagens internetvurm – punkterar och modifierar så många myter och visar hur den kapitalistiska fantasin griper in i alla nivåer av nutida liv.

I en trasig, plågad värld som politiskt klamrar sig fast i en västerländsk idé om människan som en i första hand ekonomisk varelse, homos economicus – hen som tär eller när, bidrar eller belastar – blir detta helt omistlig läsning.

Malin Lindroth GP 2016-08-15