Balder 4/2019

Balder 4/2019

Balder 4/2019

Allting börjar i en Lada. I somras var det utställning med konstnären Kåre Henrikssons målningar i Galleri Ladan alldeles utanför Ljusdal. Vänligt, vackert och gåtfullt, så mycket finns att se och upptäcka i Kåre Henrikssons bilder. Vi blev kvar där länge, drack kaffe i kaféet och köpte med oss av kardemummaskorporna.

Sedan gick tiden, det blev september och dags att beställa texter till Balder nr 4/19, det ni nu håller i handen. Tänk om man skulle fråga Kåre Henriksson om han vill visa sina målningar i Balder? Jag träffade Kåre i Östersund en dag i början av november, läs mer om det på sidan 19.

[pullquote]Ett kusligt och modernt mått på frihet är att kunna handla hur mycket som helst, var som helst och när som helst. [/pullquote]Black Friday

Ett kusligt och modernt mått på frihet är att kunna handla hur mycket som helst, var som helst och när som helst. Företagen är oss hack i häl och vet vad just vi brukar läsa och inhandla, var just vi rör oss gärna, var de kan möta vår blick med ännu ett personligt designat erbjudande.

Två texter i detta nummer av Balder handlar om detta, om vår maniska längtan efter bekvämlighet. Alexandra Kronqvist skriver om frånvaron av kroppar i den nya digitala gigekonomin, Åsa Lind har gjort en omläsning av Sven Lindqvists bok Reklamen är livsfarlig.

Ordets frihet

När vi läser övar vi vår uppmärksamhet; texten öppnar vårt inre för en stund, väcker kanske vår innervarelse, den som Selma Lagerlöf talade om. Alla texter i det här numret har den kvaliteten, kanske i synnerhet Anna Sjöstrands samtal med poeten Hanna Hallgren och Arne Johnssons text om Lennart Sjögrens poesi. Också Agneta Klingspor, Magnus Haglund, Sofia Tolis och Anna-Karin Palm sätter vår inre värld i rörelse. Det är texter att återvända till, läsa på nytt och upptäcka rikedomen i.

Inte bara människan

Det finns ett samband mellan min frihet och din, vad är min frihet värd om du ännu är utan? Och vad är det att vara fri, är det ett permanent tillstånd, en gång väl erövrat? Hur kan jag utveckla min frihet, har det med viljan att växa som människa att göra? Har det att göra med min uppmärksamhet på villkoren för andra varelser?

De frågorna ställer Jonna Bornemark i sin artikel »Dualismens återvändsgränd«, liksom Elin Sundberg Svenneby i »Frihetens gränser och frihetens värde«.

Martin Fellkvist följer villkoren för ett frö i trädgården, är det en öppenpollinerad sort eller en hybrid? »Grödan växer inte bara upp ur marken och blir som på påsen. Den blir till i mötet mellan mark och ljus på en plats. Det är i dessa gränsöverskridande trakter som grödans berättelse om trädgården formuleras. En berättelse som tar mig närmare den trädgård jag försöker nå. Rörelser, stavelser och ögonblick av frihet som inte lämnar saknad utan spår av hopp.«

En meningsfull och varaktig julklapp

Passa på att ge bort en prenumeration på Balder, om du beställer den senast den 31 december 2019 så är priset bara 200 kr för en ny helårsprenumeration = 4 nummer. Dessutom ingår detta nummer, 4/2019, som bonus. Läs mer på sidan 37 hur det går till.

Tack till er som läst och prenumererat på Balder under 2019 och tack till alla ni som redan förnyat era prenumerationer. Vi hoppas att ni som läser Balder hjälper oss att hitta fler människor som ännu inte upptäckt Balder. Någon skrev så här i ett mejl i höstas: »Tänk om jag hade fått veta tidigare att det finns en tidskrift som Balder, den är ju fantastisk!«

Nu önskar vi er en God Jul och ett Gott Nytt År, nästa års första Balder anländer på torsdag den 12 mars, allt väl tills dess.

M.A.

Innehållsförteckning Balder 4/2019

Friheten i Göteborg, Magnus Haglund, 7

Reklamen är livsfarlig, Åsa Lind, 10

Utanför bilden, utanför språket – Om frånvaron av kroppar i den nya digitala gigekonomin, Alexandra Kronqvist, 13

Ingenting, Agneta Klingspor, 16

Träd och vind – Samtal med konstnären Kåre Henriksson, Mats Ahlberg, 19

Bilder – Olja och blandteknik, Köra Henriksson, 5, 21–22, 25–29, 5 3, 5 7, 63

»en annan hunger« – Om Lennart Sjögrens diktsamling I grenverket, Arne Johnsson, 31

Två bonader, Birgitta Lillpers, 38, 41
birgit ta lillpers

Dualismens återvändsgränd, Jonna Bornemark 39

När trädgården dragit bort, Martin Fellkvist, 44

I kvällsljuset ser vi dem – Samtal med Hanna Hallgren, Anna Sjöstrandm 47

Dikter – Ur manuskript till Ensamhetsträning med Majken Johansson, Hanna Hallgren, 50

Grekisk labyrint III, Gudrun Ekman-Tolis, 54

Mamma, var rädd om dig på färden, Sofia Tolis, 55

Snöfall över Noppikoski – Nyskriven novell, Anna-Karin Palma, 59

Frihetens gränser och frihetens värde – Några personliga reflektioner i dialog med Mill och Murdoch, Elin Sundberg Svenneby, 64

+ posts