Balder 4/2017

Balder 4/2017

Balder 4/2017

Kommentar

»Flyktingar är inte siffror, de är människor med ansikten, namn, berättelser och borde behandlas där- efter«, det skriver påven Franciskus i en tweet. Det är är också inledningen till boken I väntan på besked – flyktingar berättar. Författarna har under ett år följt livet på flykting- förläggningen Waterfront i Härnö- sand. Det är ett privatägt boende för cirka fyrahundra asylsökande i det som förut var Härnösands fängelse.

»De som finns därinne, de som finns på andra flyktingförläggningar och de som äntligen efter flera års väntan fått besked att de får stanna, dem vill vi tillägna den här boken. Bakom varje bild, varje berättelse, en människa. Som du och jag.«

»Vad får jag för det?«

Skulle du bryta ett ben eller ditt hjärta sluta slå får du skjuts till sjuk-
huset i en rasande fart. Personalen ger dig den hjälp du behöver, vem du än är; rik som en knös eller underbetald som en handelsanställd. Det är liksom själva idén med ett sjukhus och ett samhälle, att alla ska få den hjälp de behöver. En annan idé har varit att de som har det knapert ska få det bättre, det säger många politiker fortfarande men gör allt mindre i den riktningen. De som redan har gott om det menar att det är skatternas fel att ingenting fungerar, man får för lite kvar till sig själv, man ser ingen annan råd än ha en hemlig slant på en ö där den får växa till ifred.

Politik är det möjligas konst

Om temat denna gång är Pengarna eller livet så är underrubrikerna Kapitalism, Migration och Glyfosfat. Glyfosfat som en bild av hur industrialiserad matproduktionen har blivit. Samma tema finns i filmen Den sista skörden som visats på svt i åroch väckt stor uppmärksamhet, man blir knäsvag inför bilderna av hur modernt jordbruk faktiskt ser ut i stora delar världen. Men i filmen finns också exempel på att ett annat sätt att bedriva jordbruk är fullt möjligt och dessutom kan bidra till att avsevärt minska koldioxiden i atmosfären. Det förutsätter dock att ekonomernas inflytande begränsas avsevärt.

[pullquote]Det ser ut att bli en fin Balder den här gången, kanske den bästa någonsin.[/pullquote]Uppe och nere

Kanske handlar det om att äntligen försöka få till ett samhälle som inte hela tiden bygger på över- och underordning? Varken mellan människor från olika länder och omständigheter, mellan kvinnor och män eller mellan människan och naturen. Än så länge påbjuder den officiella politiken ett annat och dubbelt uppdrag: vi ska både bry oss om klimatet och öka tillväxten. Jobba mer och längre, bryt gärna ihop men kom i tid till jobbet nästa dag och glöm inte att shoppa.

Balder har landat

Det ser ut att bli en fin Balder den här gången, kanske den bästa någonsin. Så känns det ibland efter varje nummer. Tack alla ni som medverkar, för att ni skrivit så bra texter och tagit så fina bilder. Låter oss se på människorna och världen på ett sätt så vi förstår att det är ett mycket allvarligt läge, men att en förändring kan vara möjlig. I oss själva och världen.

Bästa läsare, tack för att ni har följt oss under 2017. För ett år sedan var temat Inre hållbarhet. I våras handlade årets första nummer om Människan och musiken. Till sommaren var temat Skogen och i höstas Mellan Tro & Vetande. Året avslutas med temat Pengarna eller livet. Vad det blir för teman under nästa år återstår att se, hur som helst så anländer Balder nr 1 /2018 lämpligt nog den 8 mars nästa år.

Ha det så bra tills dess, glöm inte att meddela oss om någon av er har flyttat och fått ny adress, kom ihåg att förnya era prenumerationer och berätta gärna för era vänner varför de ska prenumerera på Balder.

M. A.

Innehåll Balder 4/2017

Fotografier maud nycander 5, 15, 23–24
Oblyga tankar om migrationspolitiken, Agneta pleijel 5
De superrika En klass som står över lagar och regler, Alexander Onofri 11
Åtta dikter, Jila Mossaed 17
Sista skörden – Samtal med dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg, Mats Ahlberg 21
I den globala konkurrensen Jordbruk med eller utan glyfosat? Gunnar Rundgren 29
Efter & om S. O. Karlssons Brandvakten, Johan Jönson 33
Vägen bortåt och inåt Om Elisabeth Rynells Moll, Anna-Karin Palm 39
Från Istanbul till Östberga – Om fotografen Lütfi Özkök, Mats Ahlberg 43
Två dikter, två fotografier, Rolf Wohlin 44
Marias Taverna – Om Jasim Mohameds och Jan Henrik Swahns bok, Anna Hedelius 49
Paris, oktober 2017, Maria Zennström 53
Några månader senare – Ur I väntan på besked – flyktingar berättar, Doris Dahlin & Per-Erik Åström 57
Ögonblick inuti ögonblick, Sofia Tolis 62
Bildmakare, multikonstnär, aktivist – Birgitta Holms mythobiografi om Helga Henschen, Åsa Magnusson 65
Medarbetare 68