Balder 4/2013

Balder 4/2013

Balder 4/2013En sen eftermiddag i november och vi äter strömming i Vasaparken. Inne på en restaurang tillsammans med Kersti Strömblad. Vi ses där för en intervju och Kersti frågar varför vi valt temat Kroppen är vår farkost?

Jag svarar att vi hörde någon säga de orden i ett samtal med en ung blivande psykolog. Som funderade på det här med kroppen och dess förhållande till själen, hur det ibland är så att man kan känna sig främmande i sin kropp. Jag berättar också att vi för ett par år sedan ville göra ett temanummer om att bli gammal. Att vi försökte få en intervju med John Berger. Atthans fru Beverly svarade att han tyvärr måste tacka nej, han måste prioritera sitt eget skrivande. Kersti känner också till John Berger; han är född i London 1926, en brittisk författare, målare och konstkritiker, sedan många år bosatt i en liten by på den franska landsbygden. På nätet kan man se mer av honom, till exempel intervjuer gjorda i hans kök, stillsamma, timslånga och intressanta varje minut. Det för alla lika.

Nu är han ändå med i Balder, vi har fått John Bergers vänliga tillåtelse att publicera hans »12 teser kring naturens ordning rörande De Döda«. Ursprungligen en epilog i Ewa Stackelbergs bok Berättelse för levande från 2001. I det här numret har Ewa Stackelberg en serie nya fotogram med kroppen som tema. Väl klar med ännu en Balder så önskar förstås redaktionen att ni läsare ska läsa varje rad med stor uppmärksamhet, lägga märke till Ellinor Anderssons inledande text, lyssna på Virpi Pakhinen, läsa Alexander Onofri om transkontinental hypokondri, höra Pia Kristoffersson om vår syn på döden, följa Flor Enghels förvåning i Stockholms tunnelbana. Det finns ännu mycket mer, ge er tid att läsa, försjunka i bilderna och återkomma.

Att finna sin målgrupp?

Läser om en kusligt framgångsrik tidskriftsman som berättar att konsten är att finna sin målgrupp och sedan fokusera, aldrig släppa taget, det är så man lyckas. Den konsten är inte Balders begåvning. Vi kan göra ett temanummer om pedagogik och ett antal lärare blir nya prenumeranter. Som i nästa nummer får läsa fem intervjuer med surdegsbagare. I numret därpå läser lärarna och de nytillkomna bagarna om biodlare i Gnesta och på Stockholms tak. Därpå ett nummer om kor och poesi, väldigt mycket kor och poesi. På så sätt är det ingen ordning bland Balders teman och läsare.

[pullquote]Era prenumerationer är det som gör att vi kan och vill fortsätta[/pullquote]

Balders ambassadörer

Men även om någon ibland suckar och längtar efter att Balder ska komma tillbaks till det man själv helst läser om, så är vårt intryck att många tycker om den balderska brokigheten. Vi hoppas verkligen att det är så och att ni vill fortsätta prenumerera på Balder i många år framåt. Era prenumerationer är det som gör att vi kan och vill fortsätta, göra nya och ännu bättre och mer oväntade Baldrar. Men vi skulle behöva betydligt fler läsare och prenumeranter och vi behöver er hjälp att finna dem. Vi tror att det finns många människor som ännu inte har en aning om att Balder finns och som skulle bli förtjusta över att få prenumerera.

Ni som redan är prenumeranter, ni är som ett slags ambassadörer för Balder. Skulle ni kunna tänka er att hjälpa oss att hitta en rejäl skara nya prenumeranter, redan nu till jul och under det kommande året 2014? Om var och en av er värvar en prenumerant så betyder det oerhört mycket! Det vore verkligen så uppmuntrande och betydelsefullt! Använd bifogat kort, fyll i och posta
det snart!

Är en annan ekonomi möjlig?

Det är temat för en av nästa års Baldrar, förmodligen nr 3/2014. Men först kommer nr 1 och det beräknas dyka ner i era brevlådor på torsdag 13 mars 2014. Tills dess tackar Balder sina läsare för i år, tack för den uppskattning många av er har visat. God Jul, vi ses 2014!

m.a.

Innehåll Balder 4/2013

– Också hur man beter sig, ellinor andersson, 7
– Dansens ande manar till arbete! Samtal med Virpi Pahkinen, anna hedelius, 11
– Jag är inte där. flor enghel, 19
– Tre prosastycken Ur Minnesburen, eva runefelt, 23
– Kroppsminnen Samtal med Bo Kjellström, mats ahlberg, 28
– Transkontinental hypokondri, alexander onofri, 33
– Det för alla sildenafilcitrateotc.com/how-alcohol-can-ruin-your-erection-and-sex-drive-severely/ lika Samtal med Pia Kristoffersson, anna-karin palm, 35
– Spejare. Till minne av Ulf Linde, rolf wohlin, 43
– Medarbetare, 44
– 12 teser kring naturens ordning rörande De Döda, john berger, 47
– Främmande i sin kropp Samtal med Kersti Strömblad, mats ahlberg, 51
– Skifte, jörgen gassilewski. 61
– En kvinna i en kvinnas kropp, mikaela gröndahl, 65
– Amelia, anna-karin palm, 69
– Fotogram, eva stackelberg, 2, 6, 9, 59, 64 , 67, 68