Känsla för kor – pressmeddelande

Omslag Känsla för kort av Martin Ott

Pressmeddelande

Ny bok från Balders förlag – Martin Ott: Känsla för kor

Omslag Känsla för kor.

Balders förlag
176 sidor
Foto: Philipp Rohner
Översättning: Bengt Andersson
Första recensionsdag: onsdag den 10 juli 2013

Alla frågor om boken och författaren riktas till förläggaren Mats Ahlberg
tfn. 0707 27 71 32
e-post: mats@baldersforlag.se

På tio år har antalet mjölkbönder i Sverige minskat från tio tusen till femtusen, och de fortsätter att bli färre. Att se betande kor i landskapet håller på att bli en sällsynthet. Högpresterande och avlad till bristningsgränsen lever en mjölkko idag knappt fem år, sedan är hon utsliten. Vet vi vilket pris kon betalar för att mjölken idag är billigare än kolsyrat vatten?

Kon gjorde en gång i tiden det möjligt för människan att bli bofast. Kon är det enda betesdjur som kan stanna länge på samma plats utan att utarma jorden, hennes gödsel har precis den sammansättning växterna behöver. Men denna symbios har vi människor slagit sönder – och så skyller vi korna för att vara en miljöfara.

Känsla för kor är en annorlunda och vacker bok om kor, saklig och utan sentimentalitet. Här får vi lära oss allt vi inte visste att vi behövde veta om dessa djur som varit människans följeslagare under tusentals år.

Den schweiziske bonden Martin Ott är verksam på gården Gut Rheinau, där man mycket framgångsrikt bedriver biodynamiskt jordbruk och socialterapeutiska verksamheter. I sin bok Känsla för kor delar han med sig av sin stora kunskap om kor, och visar att om vi behandlar kon på rätt sätt kan hon bli en ovärderlig tillgång i arbetet för en förståndig, hållbar och rättvis livsmedelsproduktion.

Känsla för kor är rikt illustrerad med fotografier av Philipp Rohner. Boken har blivit en succé i Schweiz och är översatt till flera språk. Om förra årets oväntade bästsäljare handlade om ved, så kanske det är kornas tur i år…

Med vänliga hälsningar
Mats Ahlberg, Balders förlag

[Hämta pressmeddelandet som pdf]

Fotografierna här nedan får fritt laddas ner för användning i samband med anmälning/artiklar om Martin Otts bok ”Känsla för kor”. All annan användning av bilderna får endast ske efter överenskommelse med Balders förlag.