Lina Ekdahl – Att umgås

Viskan
Viskan
Viskan, Seglora februari 2020. Foto: Theo Ågren

Kan jag slå mig ner? Sätta mig?
Jag skall skriva dikter. Om dig. För dig. Helst med dig.

Projektet Skimmer och härvor i Viskans vatten och marker vill utforska relationer och möten med Viskan. Målet är att göra Viskan till en älskad familjemedlem. Initiativtagare är Theo Ågren och Thomas Laurien. Många människor är inblandade, tar sig an eller skall ta sig an Viskan från olika håll, på olika vis. Nycirkusfestival Rydal, som leds av Louise Moesgaard Witthøft kommer i september bland annat att hysa föreställningen yta. Det är i den föreställningen jag skall läsa dikter.

Du är hedersgäst. Och värd.

Hur mår du?
Det sägs att du mår bättre än på länge.
Men ändå inte bra.
Var sitter det?
Vissa tider har vattnet varit rött, grönt, gult. Fiskarna blå.
Du har fått ta emot en del.
Dioxiner.
Gift.
Invasiva växter.
Men du lever.
Inte bara lever. Du är en så kallad livsnerv.
Du är lång.
Över fjorton mil.
Jag skall gå vid din sida.
En bit iallafall.
Mår inte bra av att sitta still för länge.
Du sitter aldrig.
Bara rinner. Porlar.
Det är så du är. Så du gör.
Det gör mig nervös.

Läs hela artikeln i Balder

Lina Ekdahl
+ posts