Man läser ofta att Sverige är det mest sekulära landet i världen. Svenska kyrkan får allt svårare att locka människor till gudstjänst i en tid när andlighet är en privat angelägenhet och precis som mycket annat ett sätt att utrycka individualitet mer än svära sig till en tro och underordna sig en kyrka.
Andlighet kopplas ofta till fysiskt välmående ungefär som träning och god kosthållning. Men den där andra sortens andlighet, kopplad till de stora existentiella frågorna om alltings mening, Guds existens och en möjlig evighet, vart tar den vägen i ett sekulariserat samhälle? Religionen har fungerat som meningsbyggare och grundsten för värderingskapande tankemönster, men vem tar ansvar för det hålrum som uppstår i sekulariseringens spår?
För att belysa dessa frågeställningar bjöd jag in Carl van der Weyden, präst i Kristensamfundet, en kristen kyrka inspirerad av antroposofin, och radiojournalisten Eric Schüldt för ett samtal om Gud, kyrkan och andligheten i vår tid. Carl har arbetat som präst i Järna i tio år. Eric är verksam som radiojournalist, debattör och författare. Han har i olika sammanhang beskrivit sin relation till tonsättaren Arvo Pärts musik och hur den har kommit att gestalta existensens andliga dimension för honom. En stark upplevelse i tjugoårsåldern, då han lyssnade till Pärts pianostycke »Für Alina« gav honom en ordlös insikt om sitt djupaste varande, ett möte med det heliga. Upplevelsen har präglat honom som privatperson och yrkesmänniska. Även om han ofta har ett tydligt kristet anslag i det han gör är han en fri röst som verkar i sekulära sammanhang.
Han tycker om gamla träd för att de, i och med sin ålder, gör samtiden mindre viktig
Eric: Vad drog du för slutsatser efter att ha träffat de här mördarna?
Carl: Slutsatsen eller kärnan är att det finns en godhet i alla människor. Det är olyckligt när det blir dramatiskt översköljt av destruktivitet eller hat, men min erfarenhet var att det efter ett par möten dök upp små ljusglimtar av något annat, precis som det på hösten glittrar till i träden. Det kändes hoppfullt och just därför har jag otroligt svårt för dödsstraff. Det är det enda som är totalt otänkbart för mig, att jag som människa eller stat tar mig rätten att släcka ner en annan människas liv, för att tro att världen blir bättre.
Läs hela artikeln i Balder