Är det här Athen?

Det vackra, kraftfulla Boeing 727 är tvunget att gira långsamt och aktsamt mot Athens flygplats, som är omgiven av höga berg och kullar. Jag stavar stadens namn på det gamla viset trots att datorn protesterar. Den vill få mig att skriva Aten utan h och en sådan stad har aldrig funnits i Grekland.

Det är en modern flygplats. Den färdigställdes och invigdes år 2000. Den fick heta Eleutherios Venizelos, efter en av det moderna Greklands största politiska personligheter. Anekdotbildningen om dess tillkomst satte genast i gång. Staten var tvungen att expropriera privatägd mark. Mot ersättning, inte enbart per kvadratmeter utan också per olivträd. Under en natt fylldes markerna med nya olivträd krukor. Markägarna fick sin ersättning.

Det är ett exempel på hur man trodde att statens affärer sköttes. Det var andras pengar. Det var eu-pengar och det kostade ingenting. Man skrattade gott åt detta, ojade sig smula för anständighetens skull, men man var i grund och botten nöjd och berömde det klipska grekiska folket som alltid lyckades överlista överheten.

Nu har tiden kommit att betala av de gamla skratten. Nu vill bankerna ha tillbaka pengarna, som de en gång gjorde allt för att www.eviagraforsale.com/ få låna ut. Grekerna vill inte och kan inte betala tillbaka det som de förr gjorde allt för att få låna.

Sådan är situationen i korthet. Det är omöjligt att inte tänka på detta. Det är en av mina många resor till det gamla hemlandet. Jag har rest hit av längtan eller av tvång. För att begrava min far, för att begrava min mor. Kanske en vacker dag reser jag hit för att begrava mig själv, vem vet.

Vad är det som ska läggas i graven den här gången? Landet går till valurnorna på söndag. Samma kväll kommer vi att få veta. Ska det bli en ny regering eller ska kaoset fortsätta ? Och om kaoset fortsätter hur kommer det att sluta?

Jag orkade inte tänka på detta hela tiden så en del av flygresan gick åt genom att syssla med schackproblem. Det lyckades mig att finna lösningen på några av dem.

Läs hela artikeln i Balder 4/2012

Theodor Kallifatides
+ posts