Köksbordsterapi – Teamet som stoppar självmord hos äldre

Köksbordsterapi - Teamet som stoppar självmord hos äldre

Köksbordsterapi - Teamet som stoppar självmord hos äldre

Var tredje kvinna och var femte man över sjuttiosju år besväras av ångest. Även depression är så vanligt bland äldre personer att det kan beskrivas som ett folkhälsoproblem, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten och Aging Research Center, A R C . På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås arbetar ett ovanligt psykiatriskt team med att förhindra självmord och öka livskvaliteten hos äldre. Teamet åker hem till sina patienter och hälsar på. De kallar sin metod för köksbordsterapi.

– I vissa hem kan jag känna ensamheten väldigt tydligt. Den kommer emot mig direkt innanför dörren.

Psykologen Jörn Aasmundsen letar efter de rätta orden för känslan han vill beskriva.

– Det måste inte handla om ett obehag men det kan vara en ödslighet, en ensamhet.

Nästan varje dag tar en person över 64 år sitt liv. Störst risk att ta livet av sig har män över 84 år. Bland dem är andelen självmord dubbelt så hög som bland män i stort.

På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås arbetar ett ovanligt psykiatriskt team med att förhindra självmord och öka livskvaliteten hos äldre. Teamet åker hem till sina patienter och hälsar på. De kallar sin metod för köksbordsterapi.

Jörn Aasmundsen kliver ur bilen på sjukhusets parkering och grimaserar lite när han sträcker ut kroppen. Klockan är halv elva på förmiddagen och han har varit på sitt första patientbesök. Fyrtiofem minuters bilresa längs slingriga vägar till en ensligt belägen stuga, en dryg timmes samtal och så tillbaka till sjukhuset igen.

Vi kan kalla henne Karin. Av hänsyn till sekretessen kan jag inte intervjua patienterna. Men Jörn kan berätta om sina möten med henne. Vi slår oss ned i hans tjänsterum med varsin kaffe, och så börjar han berätta Karins historia.

[pullquote]På den kvarten ska du samla ihop ditt liv[/pullquote]Karin är drygt åttio år gammal. För ett halvår sen var hon på sin årliga kontroll på vårdcentralen. Då reagerade läkaren på att hon verkade nedstämd. Det visade sig att Karins man nyligen hade dött, och när läkaren frågade vidare berättade Karin att hon inte heller ville leva längre.

Läkaren blev orolig och skickade en remiss till Jörn och hans kollegor på äldrepsykiatriska teamet, med bedömningen att fallet var akut. Karin hade tur, säger Jörn. Det är inte ovanligt att primärvården missar tecken på depression eller självmordstankar hos äldre patienter.

– Säg att du är åttio år. Du har svårigheter på flera olika områden och har fått en kvart med din vårdcentralsläkare. På den kvarten ska du samla ihop ditt liv.

Jörn skrattar till och skakar på huvudet.

– Det är i bästa fall svårt och i sämsta fall omöjligt.

Men teamet på Älvsborgs sjukhus jobbar under helt andra villkor. De kommer som gäster hem till sina patienter. Det betyder att patienten styr både plats och tempo.

– Jag har haft terapisamtal och utredningar på parkbänkar, i trädgårdar, i fåtöljer eller vid köksbord – det är helt upp till patienterna. Vi är inte på vår hemmaplan utan deras.

Teamet diskuterade Karins remiss och kom fram till att hon behövde psykologsamtal i första hand.

Läs hela artikeln i Balder

Lollo Collmar